Gutenberg-biblia készült egy borsodi faluban

By Médiamegjelenés

Rendkívüli dolgokat hoz létre egy férfi egy kis észak-magyarországi faluban, Szinpetriben. Varga Béla megépített egy vízzel hajtott papírmalmot, megalkotta a világ legnagyobb könyvét, most pedig elkészítette az 565 éves Gutenberg-biblia másolatát.

Varga Béla (egykori nagyvállalkozó) múzeumában méltó emléket állított Johannes Gutenbergnek, az európai könyvnyomtatás feltalálójának. A világon egyedülállóan rekonstruált egy malmot, amelyet a XV. században használtak. Kalapácsok zúzzák rostokká a vízben áztatott alapanyagot, amely lehet len, kender vagy puha fa. Rostálás és szárítás után készül el a papír.

Vízjelként ökörfejet használt, és korabeli módszerrel látott hozzá a Gutenberg-biblia másolatának elkészítéséhez is. A gépeket régi metszetek alapján arányosította, mivel nem voltak tervrajzok.

„A kiszedett oldalt, amely 2200 betűből áll jelen esetben, egy labdacsnak nevezett festékezővel befestékezzük egyenletesen. A papírt berakjuk, lehajtjuk a keretet, majd betoljuk ütközésig a szánt, és egy mozdulattal lehúzzuk az asztalt” – mutatja a nyomtatás folyamatát Varg Béla.

Csaknem 100 ezer darabból álló betűkészlete is igazi ritkaság. A biblia elkészítéséhez a gót ábécé 269-féle karakterét használta. 16 oldalhoz maga szedte a betűket, a többit géppel nyomtatták a mainzi Gutenberg Múzeum kópiái alapján. A könyvkötő gépet is ő készítette.

A biblia 1282 oldalas, több mint 10 és fél kilót nyom. Egy lapja 29 centiméter széles és 42 centi magas. Vastagsága 14,5 centi.

Varga Béla udvarházában kiállítás is látható, olyan ritkaságokkal, mint például a kölni dóm tervrajza, amelyből a világon csak kettő maradt fenn könyvalakban (a másik a kölni dómban található) és Luther Márton bibliájának egyik 18. századbeli példánya.

A szenvedélyes gyűjtő életéről itt olvashat.

Az eredeti cikk 2020.02.04-én jelent meg a euronews.com hírportálon.

Egy borsodi faluban nyomták újra Gutenberg Bibliáját

By Médiamegjelenés

Hiába törte volna a fejét a nagy Johannes Gutenberg, sose jön rá, hogy bő fél évezred és néhány ipari/informatikai forradalom után ki lesz az, aki a tizenötödik századi technikát kopírozva először nyomja újra az ő Bibliáját.

Egy túlképzett francia bölcsész? Brit milliárdos? Germán gyáros unatkozó unokája? Egyik sem. Hanem Varga Béla magyar iparos a BAZ megyei Szinpetri községből, aki egyfelől varrónő és vasúti váltóőr sarja, másfelől Jules Verne és vadászkönyvek és ponyvák és saláták és az Indul a bakterház irányából érkezik a Gutenberg-galaxisba. Az a Varga Béla, akit egykor koporsókirályként emlegetett a Kárpát-medencei gyászbiznisz.

Négy éve már jártunk Varga úrnál, akkor a világ legnagyobb könyvét alkotta meg, benne van vele a Guinness-ben: a mű ezernégyszázhúsz kiló, háromszáznegyvenhat oldal, lapmagassága négy méter tizennyolc centi, lapszélessége három méter hetvenhét. Azért ekkora, mert a glóbusz legterjedelmesebb papírkészítő berendezése max ekkorát tud. A könyv borításához tizenhárom marha bőrét használták fel, lapozásához külön célgép készült Varga Béla magánmúzeumába, ahol azóta is látható. Tetőt bontva, daruval emelték be, aki többet akar tudni róla, elolvashatja.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Nagy Könyv, mely amúgy a környék nevezetességeit mutatja be, csupán vendégcsalogató, a gyűjtőszenvedély vezérelte Varga úr komplexumában egyéb kuriózumok is akadnak.

Van neki egy egész szobányi ősrégi nyomtatott vallási kiadványa:

  • köztük egy Biblia, mely Luther Márton második kétszáz példányából való, Tübingenben nyomták 1748-ban,
  • büszke tulajdonosa a kölni dóm könyvalakban kiadott tervrajzának, melyet kilenc mester harminckilenc évi munkával vésett rézlemezekbe; tizenhat példány készült belőle, állítólag mindössze kettő maradt fenn, az egyik a kölni dómban található, „de az hiányos”, a másik itt,
  • van egy Tórája, úgy vette, hogy ötszáz éves borjúbőr az alap, aztán egy rabbi felvilágosította, hogy korosabb a szent tekercs, ráadásul kecske az alap,
  • és a szinpetri táróban pihen még sok egyéb mellett egy ötszáznegyven éves örmény szertartáskönyv.

Hogy Varga urat idézzük:

Legalább hat dolgom van, ami minimum ötszáz éves, több most nem kell, nincs hová tenni.

A múzeum gyűjtői tereiben fellelni még múlt századi, belső ólomöntőkészséggel felszerelt betűszedőgépet, egy amerikai konstrukció tizedmilliméter pontosságú szovjet koppintását; valamint brutál erejű kézivágó-gépet; továbbá egy kétmillió betűt számláló készletet egy tonna össztömegben, kár, hogy a tekerős lakat kódját, mely az illetéktelenül a fiókba markoló látogatói kezektől védi az állományt, elfeledte Varga úr, sebaj, „ha jut rá idő, lefűrészelem”.

Ha Varga Béla gyűjtő énjét csodálatosnak minősítjük (igen, annak), a személyiség konstruktőri szelete megérdemli a lehengerlő jelzőt.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Mindjárt elmeséljük, mi mindent varázsolt ő ebbe a múzeumba, de elébb rögzítsük e nemes férfi előéletének néhány korábbi, önnön gazdasági felemelkedését szolgáló alkotását:

  • már miskolci autószerelő inasként sem vaskockát reszelt, mint társai, hanem Otto-motort,
  • szabadulva, a MÉH-nél ócskavasból kerti kistraktort épített, összkerekeset hidraulikus emelővel,
  • odahaza szivattyús olajkazánt konstruált a havi tízezer csirkét „termelő” baromfiüzemébe; aztán parkettagyártó gépsort rakott össze, majd ipari tésztakészítő masinát, utóbb tömítésgumi gyártósort, s olyan tapétagyártó alkalmatosságot, amivel komplett épülő lakótelepeket szolgált ki,
  • igazán nagyot a koporsóautomatájával kaszált: a rendszerváltásnál privatizálta a nyíregyházi koporsógyárat, s azzal forradalmasította az iparágat, hogy alapanyagul deszka helyett faaprítékkal, liszttel, mogyoróőrleménnyel kevert műanyagot használt; „elöl betöltöttem, hátul tízpercenként kijött egy koporsó”, évi hetvenezer darab.

Hobbistaként is maradandót alkotott:

  • a szinpetri hegyoldalba (pontosabban Vargáék hegyének oldalába) kilencvenhat méteres, ezernegyvenöt négyzetméteres szalamandra figurát épített, „mert szép, mert ez a tájegység jelképe, s mert nagy kellett legyen, hogy lássam az ablakomból”,
  • amikor háza belmagasságát alacsonynak találta, nem sopánkodott, hanem hidraulikus izét konstruált, megemelte vele a tetőt, aláfalazott,
  • mikor pedig az unokája kiejtette a száján, hogy szeretne egy tündérlakot, Varga úr komplett házikót épített kertjének két platánfájára: nappalival, manzárddal, diszkólámpával, memóriahabos matraccal.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

De vissza a múzeumba. Ahol a taglalt gyűjteményen túl Varga Bélának a saját két kezével készített könyvészeti csodagépei is láthatók:

  • van neki egy vízimalma, kilenctonnás, hatszázhúsz centi átmérőjű malomkerékkel, melyet a kertjén, pontosabban a birtokán átfolyó Jósva patak hajt; a malmot kerekestül, lapátostul, mindenestül Varga úr tervezte, építette; „ha valamit nem bírtam el, jött az asszony, megfogta a másik végit”,
  • a vízimalom tengelye odabent korabeli ábrázolások alapján gyártott papírkészítő berendezést hajt: fakalapácsok farekeszekben faalapanyagot, lent, kendert, gyapotot, puhafaaprítékot klopfolnak, pont úgy, mint Gutenberg idejében,
  • a napok alatt pépesített massza malomkövek között őrlődik, majd fakádba kerül, ahol lúggal, mésszel fehérítődik, falapáttal keveredik – pont úgy, mint Gutenberg idejében,
  • a hószín pépbe bivalyfejet ábrázoló vízjeles, szitás kerettel merít a mester, kiemeli a matériát, rázza szeretettel, csöpögteti, majd vastag vászonra borítja – ismét csak pont úgy, mint Gutenberg idejében.

S kész is a papír.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

De mit kezdjünk azzal a papírral?

Négy éve azt mondta nekünk Varga Béla, hogy álma kinyomtatni Gutenberg legelső, 1452-es Bibliáját – pont úgy, pont azzal a technikával, mint maga Gutenberg tette. Idézzük:

Neki huszonhárom ember dolgozott öt éven át a száznyolcvanhárom példányán, nekem, úgy számolom, nyolc évbe telne harminc emberrel két-háromszáz példányt letenni az asztalra, csak hiányzik hozzá másfél-kétmilliárd forint.

Azt hittük, hadovál, ám a minap azzal jelentkezett, hogy kész a Gutenberg Biblia, lehet menni Szinpetribe megtekinteni.

 

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

És tényleg kész. Hő- és golyóálló, bombabiztos üvegurnában látható; s ha már annyit számoztunk: negyvenkét centi magas, huszonkilenc széles, tizennégy és fél vastag. S még csak másfél-kétmilliárd forint elégetése sem kellett a megszületéséhez; igaz, csupán egy példány készült, melynek ezerkétszáznyolcvanhárom oldalából csupán tizenhatot szedett ólomba Varga úr, a többit a göttingeni Gutenberg Múzeumtól kapott beszkennelt anyag („ha nincs tíz pendrive-on, egyen sem!”) alapján überprofi színes nyomtató köpte ki magából.

Viszont:

  • a papír ősi technikával készült „valahol Európában, nem árulom el, hol, nekem is épp elég fejfájást okozott, mire rátaláltam az egyetlen megfelelő cégre”; a korrekt partner fellelése előtt egy indiai vállalkozással szerződött Varga úr, de a tranzakció a megrendelő csúfos lehúzásával végződött, fátylat reá, Gutenberg is bakizott eleget, mást ne mondjunk, az ügyvéd, akit csendestársnak beeresztett maga mellé, kiforgatta a mestert mindenéből, gyanítjuk, sose lesz könnyű neki a föld, méltán;
  • a nyomdaprést és a kódexkötő berendezést Varga úr tervezte és kivitelezte szintén Gutenberg nyomdájáról készült korabeli rézkarcok tanulmányozása után; majd ezen nyomta több száz éves, kétszázhatvankilenc betűből és betűjelből álló készletet használva, eredeti receptúra alapján készített festék és korhű stömpölő használatával a maga tizenhat oldalát, s kötötte háromezer öltéssel a teljes művet („Simon József könyvkötő mester segítségével, ez tessék beleírni”).

Tiszteletünkre, pontosabban olvasóink tiszteletére Varga úr megnyitotta a mindenbiztos üvegurnát, kézbe vehettük a művet, mit ne mondjunk, megrendítő.

Nemcsak a súly (10,6 kilogramm) a megrendítő, s nemcsak az, hogy bő félezer éves alkotás reprodukcióját érinthettük, hanem az is, hogy létezik szent őrült, aki ilyes küldetésekre szenteli életét. Legalábbis életének a bizniszen, zajos privatizációkon, mérhetetlen meggazdagodáson és (nagyon) viszonylagos elszegényedésen túli, mondjuk úgy, nyugdíjas évtizedeit.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Merthogy Varga Béla és felesége bő évtizede amatőr múzeumtulajdonosként, laikus muzeológusként éli az életét. Ők ketten a személyzet: ők a jegypénztárosok, ők állnak a büfépult mögött, ők vezetik körbe a csoportokat, ők beszélnek, ők ellenőrzik a páratartalmat, ők szerelnek, ők söprik az udvaron a falevelet a macskakőről (ami, ez is jó sztori, valaha a budapesti Gellért teret borította), ők takarítják a Jósva duzzasztásából képzett tavacskát, ők kaszálják a birtokot, ami „addig tart, ameddig a szemed nem lát el”.

A belépti díj méltányos, látogató van bőven, de így is mínuszos az intézmény. Ugyanis, hiába az ismeretterjesztő küldetés, az állam nem segít, s ezt sérelmezi a gazda. A párialét oka, véli Varga Béla, az, hogy a föntebb karcolt privatizációk során tengelyt akasztott politikusokkal, s a korábbi konfliktusoknak Szinpetri Gutenberg-galaxisa látja kárát.

Sokan megvásárolnák tőle a Nagy Könyvet. Meséli, kapott ajánlatot Ausztráliából, Amerikából, a dubaji emírtől, még a bhutáni uralkodótól is. „Kérte a király, legalább csináljak neki egy másodpéldányt. De hát azzal az egyetlen első egyediségét venném el! Ezt az egyet pedig nem adom. Tavalyelőtt azért csak elfogadtam a bhutáni miniszterelnök meghívását, kiutaztunk a feleségemmel, egyik nap helikoptert béreltünk, felvittük magunkkal a kormányfőt, örült. Őt amúgy kétszer is vendégül láttam itt, Szinpetriben, aranyos ember, jakfarkból készített porseprűt hozott ajándékba, csodálatos találmány, azóta is azzal tisztítom a Nagy Könyvet, ha a kezembe veszem, úgy nézek ki, mint valami szpáhi.”

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Varga úr most töltötte a hetvenegyediket, felesége a hatvanötöt. Bírják még egy darabig, de a pénz is, egészség is fogytán.

Tiszta rosszul vagyok, ha belegondolok, mi történik ezzel a csodával, ha mi már nem leszünk. Ez így egyben ér sokat, részenként keveset, az egészet elvinni meg nem lehet, hát hogyan veszed a hátadra a vízimalmot meg a Jósvát?! Egyre nehezebb napestig talpon, az asszonynak mindkét térdét kicserélték, nekem is az egyiket. Segítség híján, ha végleg elfáradunk, nem nyitunk ki többet, nézegetjük magunk, mint a nyugati rettentően gazdagok a maguk magángyűjteményeit. Gutenberg meg szomorkodjon csak odaföntről.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az eredeti cikk 2020.02.03-án jelent meg a 24.hu hírportálon.